Oceanco breidt flink uit in Zwijndrecht

Uitbreiding voor Oceanco

3 mei 2019  Facebook

Een artist’s impression van de van Heerema overgenomen faciliteiten in Zwijndrecht,

met de bouwhallen reeds in Oceanco-styling.

Oceanco breidt fors uit door de overname van de faciliteiten van de Heerema Fabrication Group op het industrieterrein ‘Groote Lindt’ in Zwijndrecht. De acquisitie is onderdeel van de langetermijnvisie van Oceanco. De nieuwe faciliteiten, met onder meer twee grote constructiehallen, maken het voor de werf en co-makers mogelijk om de cascobouw- en daaraan gerelateerde activiteiten te consolideren.
Het terrein biedt bovendien ruimte voor de verdere ontwikkeling van de onderhouds- en verbouwingsactiviteiten (life time extension) van de bestaande Oceanco-vloot. Het eerste casco (110 meter) arriveert reeds in het derde kwartaal van 2019 op de locatie Zwijndrecht.
Grote bouwhallen

De grootste bouwhal op het terrein aan de Noordweg 8 is 204 meter lang, 50 meter breed en 35 meter hoog, met een overheadkraan van 280 ton. De andere hal is 132 meter lang, 50 meter breed, maar met 43 meter veel hoger, en beschikt over een overheadkraan van 300 ton. Daarnaast zijn er onder meer drie geconditioneerde hallen voor straal- en verfspuitwerk.

Reorganisatie Heerema

Heerema heeft honderden offshore constructies gebouwd op het industrieterrein ‘Groote Lindt’, dat het in 1990 van staalconstructiebedrijf Grootint had overgenomen. De activiteiten in Zwijndrecht zijn door Heerema beëindigd in het kader van een reorganisatie door de sterk teruggelopen investeringen in de olie- en gasindustrie. In 2018 werd nog gemeld dat de werf in Zwijndrecht door Heerema verkocht zou worden aan het Italiaanse engineering- en aannemersbedrijf Rosetti Marino, maar dat zag er in december 2018 vanaf door de ongunstige marktomstandigheden in de offshore. Tachtig Heerema-medewerkers verloren daardoor hun baan. De sluiting werd gezien als het einde van een tijdperk, omdat Grootint en later Heerema vijftig jaar lang een grote rol speelden in de lokale economie. De overname door Oceanco biedt weer nieuwe perspectieven, want de werf zegt in een persbericht uit te kijken naar de samenwerking met lokale bedrijven, overheid en organisaties in Zwijndrecht. Oceanco hoopt hiermee haar bijdrage aan de economische ontwikkeling van haar ‘thuishaven’, de regio Drechtsteden, verder te versterken.
Pluim voor gemeente
De gemeente Zwijndrecht, vertegenwoordigd door wethouder Tycho Jansen en Gerard Keuzenkamp, accountmanager bedrijven, krijgen in het persbericht een pluim ‘voor de constructieve samenwerking en hun positieve bijdrage aan het realiseren van een soepele overgang van de faciliteiten in Zwijndrecht naar Oceanco.’
Sinds 2010 is Oceanco, in 1987 opgericht door een aantal Zuid-Afrikaanse privé-investeerders, in handen van miljardair Mohammed Al Barwani uit Oman, oprichter en voorzitter van de MB Holding Company.
www.oceancoyacht.com