Het ontstaan van ACT-machinery bv

  hyperformance

 

Het ontstaan van het bedrijf “ACT-machinery bv” in Joure, al jaren geleden!

Jan Meutgeert, voormalig directeur en stichter van Snijtech Joure.
Jan startte met zijn bedrijf jaren geleden rond 1995 waar hij voor zichzelf, klanten en voor derden producten wilde gaan snijden. Het doel van Jan Meutgeert was om zo geld te verdienen maar ook om de klanten nog beter te kunnen bedienen.

Jan werkte ook vooral voor de voldoening om een fijn bedrijf met zijn medewerkers te mogen leiden.

OPSTARTEN INRICHTEN
Het bedrijf inrichten met snijmachines en andere machines was natuurlijk Jan zijn eerste en belangrijkste taak.
Nadat hij samen met de leverancier de plasmasnijmachine had uitgezocht en geïnstalleerd kon hij direct voor nieuwe en oude klanten gaan snijden.
Werkplaats en kantoor combineren met PC, 3d 2D tekenen, snijfiles maken, CNC-machines inrichten, NC maken, nesten van producten, boekhouden, facturen, offertes maken en koffie drinken tot diep in de nacht.

HIEP, HIEP, HOERA
Jan vond dit alles een uitdaging en ging behoorlijk driftig aan de slag, al snel had hij door, omdat hijzelf met de machines werkte en hij daar veel inzicht in had gekregen…….. dat….. de meeste fabrikanten van snijmachines niet doorhadden waar de oorzaak van de problemen kon ontstaan of kon liggen in een snijbedrijf.

Wat was er dan voornamelijk  zeer belangrijk?

Op tijd en vooral een goed product leveren

Tekeningen snel en goed opschonen, macro’s instellen, tekenen, machine, bedienen en daarnaast ook een goede servicedienst opzetten om de producten goed en snel te kunnen leveren, met eventueel nog de  bewerking van het producten als extra service.

Met doorzettingsvermogen, inzicht en hard werken kreeg Jan steeds meer klanten erbij.


wat de klanten niet wisten

Dat de machines nogal wat onderhoud en reparatie nodig hadden die bij hem in de hal stonden.
En door al deze zaken, zoals storingen, fouten enz. ontstond daarmee dat er meer tijd in ging zitten dan eigenlijk verantwoord was, daardoor werd het met deze prijsstelling geen haalbare kaart zo door te gaan daar moest een oplossing voor gevonden worden.
Jan rekende de verliezen niet direct door aan zijn klanten, want wat voorop stond voor Jan Meutgeert is tevreden klanten.

Daarbij kwam ook nog eens een brand in zijn werkplaats,  onverwachts.

Wat een tegenslag

De heel dure Hypertherm HT 2000 in vlammen, maar Jan Meutgeert is niet klein te krijgen gewoon doorgaan is zijn motto!

Na alles in orde gemaakt te hebben en dan ook nog naar een andere hal toe om zijn zaak verder te ontwikkelen en  alles in lijn te brengen.

En ja hoor, daar kwam de opleving, veel snijwerk kwam er aan.

Jan Meutgeert bleef natuurlijk waakzaam in zijn bedrijf, hoe kan hij snelle en betrouwbare machines kon verkrijgen in het bedrijf om probleemloos te kunnen werken.

Met al zijn ervaring kwam Jan steeds weer tot de ontdekking dat er gewoon geen machine was die zonder storing kon draaien.

Hoe is dit toch mogelijk

Nu werd het voor Jan Meutgeert uiteindelijk toch noodzaak daar wat aan te gaan doen!

en op een dag had jan de oplossing.

Jan ontwierp en maakte een eigen machine voor het bedrijf!

ACT WAS hiermee GEBOREN

Met alle kennis die Jan in het bedrijf had opgedaan wist hij natuurlijk als geen ander wat je zeker aan een plasmasnijmachine zou moeten verbeteren.

De uitvoering

De meeste snijmachines worden van gelaststaal gemaakt en ingericht met servo’s, tandheugels, geleiding besturing, stroombron en  snijtoorts(en)

Maar Jan Meutgeert deed het geheel anders!
Jan ontwierp zijn eerste machine met gebruikmaking van extrusie getrokken aluminium profiel.(zie foto hier onder)

Fabelachtig goed

Omdat de andere onderdelen zoals, tandwielkasten en andere opbouw ook van aluminium was gemaakt werd de machine zo trillingsvrij at het veel beter zo kon snijden, en dit is vandaag de dag nog steeds zo!
Met een zo laag mogelijke trilling bij het verplaatsen van de gereedschappen op de XYZ  assen voor het snijden en printen van (met) de machine was deze ontwikkeling “deze combinatie” de grote vooruitgang voor beide processen.

In combinatie met 

De hoge kwaliteit van de componenten en de extrusiegetrokken profielen werd deze combinatie gewoon een storingsvrije  ACT– snijmachine.
“Proficiat”.

Het is Jan gelukt middels het extrusiegetrokken profiel een zo stijf mogelijk portaal te bouwen, om zeer hoge snelheden te kunnen halen bij het snijden en/of het printen met de snijmachine.  (Inktjetprinter 25 meter per minuut was toen al gewoon mogelijk met die machine )

Waarom

Omdat aluminium op zichzelf al minder trillingen in de eigen frequentie geeft was dit natuurlijk een goede ontwikkeling voor de plasmasnijmachine. (extrusiegetrokken profiel)  Nu jaren later is dit nog steeds het geval, hoewel veel techneuten nog ouderwets met staal bezig zijn en waar ook vooral de verkopers, in deze sector deze ontwikkeling nog steeds wegwuiven bij hun klanten,

Toch wel wat vreemd

Het is onomstotelijk door proeven en berekeningen bewezen door het TNO-instituut in Delft,  dat aluminium minder tot geen trillingen geeft op de plasmasnijmachines in die zetting. (dus Jan heeft wel degelijk gelijk hierin) alles loopt soepeler, is lichter en oogt mooier.

Nu maakt ACT al jarenlang onderhoudsvriendelijke plasmasnijmachines die trillingsvrij al het snijwerk verzetten.
Onderhoud naar gelang de draaiuren van de plasmasnijmachine. 24 uur – 24/7    2 a 3 keer per jaar is onderhoud dan aan te bevelen voor de plasmasnijmachine om verder geen storingen te geven dit is in de praktijk al bewezen!

Hypertherm

Het is ook de Hypertherm organisatie opgevallen, de grootste producent van plasma snijbronnen met de nu laatste ontwikkeling van de XPR True Hole, hoe goed de snijmachines van ACT wel zijn.
Hypertherm heeft met Jan Meutgeert samen verdere ontwikkelingen gedaan voor de plasmasnijmachines van ACT

Dit  door in combinatie met de ACT-machine Hypertherm componenten te gebruiken, besturing, hoogtemeting, en aandrijvingen om zo machines te hoogwaardig te bouwen,

Met de laatste ontwikkelingen van Hypertherm kan der ACT machine voor de volle 100%  al de nodige kwaliteiten snijden.

Vooral met de True Hole in combinatie met de ACT-plasmasnijmachines en Hypertherm geeft dit met het proces plasmasnijden hiermee de allerbeste resultaten.

Wilt u dit zelf eens met eigen ogen zien en ervaren, dan willen wij voor U graag een demonstratie verzorgen.

Hypetherm Roosendaal heeft een goede reden gehad (door de hoge kwaliteit van de machine) om een ACT-plasmasnijmachine daar in Roosendaal neer te zetten en daarmee te demonstreren met alle processen plasmasnijden van Hyperterm tot op heden.

Snijtech Joure 

De Broer van Jan Meutgeert,  “Ab Meutgeert” heeft al jaren geleden de aandelen van Jan “Snijtech” Joure overgenomen, Jan Meutgeert kan zich daarom ook al jaren helemaal verdiepen in de techniek van machines om de beste plasmasnijmachines op de snijmarkt te kunnen blijven maken.  Snijtech snijdt al jarenlang zonder zorgen met de ACT-plasmasnijmachines en Snijtech wil niets anders dan deze ACT plasmasnijmachines gebruiken.

De ontwikkelingen gaan door 

Ook automatisering voor de Laser en plasmasnijmachines zijn in ontwikkeling die steeds meer mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld plaathandeling, hijsen en plaat manipulatie met magneetsystemen 24/7 snijden boren en printen met ook nog eens eigen ontwikkeling in afzuigapparatuur voor de snij machines en werkplaats, waarin drie types zijn te verkrijgen.

Innovatie staat hoog in het vaandel bij ACT– machinery.bv.

Het is de moeite waard, eens te komen kijken.

Wij weten uit ervaring dat u bij ons goed zit wij staan het liefst in de schoenen van de klant, dus wij zijn er voor u om te zien wat het meest bij u past.

Vandaar en wij hopen,

tot ziens,

kom eens langs bij ACT voor een gesprek?

He t ACT Team ontvangt u graag.

 

   fabelachtig goed!

 

.

 

 

               custom maatwerk   act major cnc snijmachine

 

 

Het ACT Team  16 man sterk 

Service staat bij ons voorop

About
ACT Machinery BV ontwerpt en bouwt portaal snijmachines voor plasma en autogeen snijden. Uitgekiend design en gebruikmaking van uitsluitend kwaliteit onderdelen (Hypertherm, Bosch Rexroth, Atlanta, etc.) resulteert in een machine met een hoge nauwkeurigheid, lange levensduur en betrouwbaarheid. Onze machines (portaal) zijn geheel uit aluminium vervaardigd waardoor een grote stijfheid wordt gecombineerd met een laag eigen gewicht, hetgeen belangrijk is voor een accurate en trillingvrije beweging.